wtorek, 27 listopada 2012

Aromatyczne pieczone uda

                                Smak i aromat pieczonego kurczaka a potem ta chrupiąca skórka to po prostu raj dla podniebienia. Kurczak marynowany a potem upieczony jest bardzo soczysty i kruchutki, Można podać go np z ziemniakami, ryżem lub frytkami i surówką.

  • 3 uda z kurczaka
  • Marynata :
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 ostrej papryki
  • 4 szczypty pieprzu kolorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Uda z kurczaka umyć i osuszyć. Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Udka włożyć do foliowego woreczka, przełożyć też marynatę i zawiązać woreczek. tak przygotowanym pakunkiem masować aż cała marynata pokryje udka. Woreczek włożyć do lodówki na 2 lub 3 godziny od czasu do czasu obracając woreczkiem. Po upływie tego czasu nastawić piekarnik do 160 stopni. Udka wyłożyć na blachę do pieczenia mięs i wstawić ją do piekarnika. Udka piec przez 50 - 60 minut od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczem.

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają. Moja koleżanka kiedyś wypróbowała własnie marynatę z musztarda i powiedziała, że teraz wszystkie mięsa będzie w niej robić bo smakują przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, to prawda musztardą mają fajny smaczek :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.