- Masa :
- 500 ml śmietany kremówki
- 150 g mlecznej czekolady
- 200 g masy krówkowej karmelowej
- Biszkopt :
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo :
- 250 ml dżemu wiśniowego
- 1 puszka brzoskwiń
- czekoladowa posypka do ciast
- suche rurki waflowe
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem białym. Potem do
ubitych dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Na koniec dodać mąki
i bardzo delikatnie wymieszać masę. Dno tortownicy o średnicy 23 cm
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą a następnie wyłożyć masę
biszkoptową. Torownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i
piec biszkopt przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić go i przekroić na
trzy placki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, część pokroić w kostkę a
część w plasterki. Sokiem nasączyć krążki biszkoptowe. Do rondelka nalać
trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę i połamać do niej
czekoladę oraz dodać masę krówkową. Podgrzewać do momentu całkowitego
roztopienia się czekolady i połączenia z masą krówkową karmelową.
Czekoladę schłodzić, ale ma być płynna. Zimną śmietanę ubić na sztywno
bez cukru gdyż czekolada z masą są słodkie. Część śmietany zostawić
białej do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną czekoladą.
Przystąpić do przełożenia tortu. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu lub
paterze, na niego wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem.
Na drugi wyłożyć część masy śmietanowej, rozsmarować i wyłożyć pokrojone
w kostkę brzoskwinie. część zostawić do dekoracji góry tortu. Położyć
ostatni krążek, na niego rozsmarować resztę masy. Boki także posmarować.
Rurki przekroić na pół i koliście ułożyć wokół tortu. Górę tortu
udekorować białą śmietaną i plasterkami oraz kostkami brzoskwini. Na
koniec posypać odrobinę czekoladowej posypki do ciast. Tort wstawić do
lodówki na co najmniej 3 godziny aby ładnie się związał.
Jaki świetny i te rurki, jak fajnie przyozdabiają :) Pycha !
OdpowiedzUsuńdziekuję, a rurki faktycznie dodają uroku :)
UsuńTort niczym z dobrej cukierni. Cudo! :-)
OdpowiedzUsuńmiło mi czytać ten komentarz, dziękuję :)
UsuńWygląda mega apetycznie! Też kiedyś podobny popełniłam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Dziękuję Basiu i również pozdrawiam :)
UsuńAle ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWitam. Pani tort wygląda tak pięknie, że postanowiłam wykorzystać ten przepis na urodziny syna... Zaryzykuję... Mam nadzieję że warto ;)
OdpowiedzUsuńWitam i dziękuję za miłe słowa. Takie torty moi faceci ( mąż i dwóch synów ) dosłownie pochłaniają zresztą jak wszystkie na moim blogu. Czekam zatem na komentarz czy tort się udał i czy smakował oczywiście jeżeli mój przepis zostanie wykorzystany :)
UsuńPani Ewo zrobiłam ten tort mimo wielu perturbacji udał sie i był smaczny :) Dzieki za inspirację i lece do kolejnych przepisów. Pozdrawiam
UsuńBardzo się cieszę, że wyszedł i smakował. Zapraszam do innych wpisów.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWidziałam Twój wpis i oczywiście nie musi się Tobie podobać. Ale nie uważam, że rurki to kicz. Tort był smaczny i jak widać większości się podoba :)
UsuńUla Zgierun i po piszesz komentarz, skoro go potem usuwasz ?
Usuńsuper pomysł z rurkami jeżeli kiedyś wyjdzie mi biszkopt napewno spróbuje :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuń