- 3 płaty śledziowe ( matias )
- 4 średnie pieczarki
- 3 małe ogórki konserwowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
- 1/2 posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
Płaty śledziowe moczyć około godzinę. Potem je odsączyć i pokroić w
kostkę. Pieczarki pokroić na pół i następnie na plasterki. W rondelku
zagotować osoloną wodę, wrzucić pieczarki i gotować je około 3-4 minuty.
odsączyć je i schłodzić. Ugotowane jajka obrać i tak jak śledzie
pokroić w kostkę razem z ogórkami. Kukurydzę i fasolę odsączyć a fasolę
dodatkowo przepłukać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski,
dodać szczypiorek oraz sól i pieprz a także majonez. Wymieszać sałatkę i
schłodzić w lodówce około godziny.
No sałatka fajna, ale ten koperek za mną chodzi, może skompiluję dwa w jednym :)
OdpowiedzUsuńze śledziami można kombinować w nieskończoność :)
OdpowiedzUsuń