środa, 28 listopada 2012

Jabłkowe chipsy

                                Zima zbliża się wielkimi krokami a teraz mamy ponurą i szarą jesień. Czas na przygotowanie na długie wieczory domowych chipsów. Ale to nie takie zwykła chipsy bo są one z jabłek. Zdrowe i smaczne.

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Za pomocą specjalnego noża wyciąć gniazda nasienne. Jabłka obrać ze skórki, ale jak ktoś woli to może zostawić nieobrane. Każde jabłko pokroić na cienkie plasterki i tak pocięte układać na koszykach suszarki do warzyw i grzybów. Ułożone oprószyć cynamonem, jeśli lubimy cynamon możemy dać go więcej. Włączyć suszarkę i suszyć jabłka, co godzinę przekładając sitka z góry na dół. Chipsy suszyć do momentu aż będą suche i szeleszczące. Przełożyć je potem do słoika i szczelnie zakręcić zakrętkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.