- 100 g cykorii czerwonej
- 100 g czerwonej kapusty
- 6 małych liści sałaty dębowej
- 1/2 czerwonej papryki
- kawałek pora ( ok 6 cm jasnej części )
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/2 jabłka
- sól do smaku
- cukier do smaku
- ocet do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 4 - 5 łyżek oleju
- 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki ( op. 50 g )
Przygotować miskę. Cykorię i czerwoną kapustę posiekać i wrzucić do
miski. Pora i cebule także pokroić i dodać do miski. Sałatę opłukać,
osuszyć, przerwać liście na pół, jabłko zetrzeć na tarce i dodać do
zawartości miski. Paprykę pokroić w kostkę. Dorzucić posiekaną natkę
oraz odsączoną kukurydzę oraz paprykę a także kiełki i dodać wszystkie
przyprawy do smaku. Wymieszać surówkę i odstawić na około 5 minut do
przegryzienia się smaków.
takie surówki śmieciowki robi mój teściu (teraz i ja) i to są najlepsze surówki jakie mogą być :)
OdpowiedzUsuńO tak, takie śmiecióweczki są najlepsze :)
Usuń