Strony

wtorek, 27 listopada 2012

Kawa z bitą śmietaną

                              Miałam ochotę na pyszną kawę, ale nie taką zwykłą czarną, po turecku. Zrobiłam więc kawę z bitą śmietaną. Taka kawa każdemu poprawi humor w te jesienne i pochmurne dni.


  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml przegotowanej gorącej wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kawę wsypać do szklanki lub kubka. Zagotować wodę i po chwili zaparzyć kawę, posłodzić i wlać ją do wysokich szklanek. W rondelku lekko podgrzać mleko, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera ręcznego lub spieniacza miksować mleko aż powstanie pianka. Delikatnie nalać mleko do szklanek z kawą. Na koniec ubitą śmietanę za pomocą dekoratora lub woreczka foliowego wyłożyć na warstwę mleka. Aby kawa dekoracyjnie wyglądała na wierzch śmietany zetrzeć odrobinę czekolady.

12 komentarzy:

  1. wspaniały przpis , mam pytanie ile tego mleka....?

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam już dojrzałam 200ml:)
    napewno spróbuję :)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co przepraszać, zdarza się czegoś nie zauważyć. A kawka smaczna, polecam.

      Usuń
  3. Jakie śliczne warstwy Ci wyszły... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam...wypróbowana - przepyszna kawa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.