Strony

czwartek, 22 listopada 2012

Kolorowe ciasto z jabłkami

                             To ciasto robi się bardzo łatwo. Zamiast jabłek można użyć innych owoców np. gruszek czy brzoskwiń ale świeżych. Na drugi dzień jest równie smaczne jak pierwszego dnia. Dodając odrobinę barwnika spożywczego uzyskamy ciekawej kompozycji kolorów.


  • Budyń :
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • Ciasto :
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk mąki pszennej typ 500
  • 1 szk mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 szk cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • Dodatkowo :
  • 5-6 średnich jabłek
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Z mleka odlać jedną szklankę a resztę zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniami, cukrem waniliowym i barwnikiem spożywczym. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i cały czas mieszając zagotować go do momentu zgęstnienia. Ugotowany zestawić z ognia. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić je w plastry i obtoczyć w mące. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Po utarciu masy dodawać po jednym jajku i wyrobić ponownie gładką konsystencję. Wsypać mieszankę mąk i połączyć ja z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć około 2/3 ciasta. Na ciasto poukładać przygotowane jabłka a na jabłka wyłożyć ugotowany budyń. Resztę ciasta rozsmarować na budyniu lub za pomocą woreczka foliowego rozprowadzić dowolnie, gdyż ciasto i tak się rozpłynie po całej powierzchni. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać je cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda z tą czerwoną warstwą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję tych 200 000 tysięcy.
    Ja też chętnie tu do Ciebie zaglądam, choć nie zawsze zostawiam komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko ma to samo, zaglądam do Ciebie i też nie komentuję. Za gratulację dziękuję, myślę że na tak krótki okres prowadzenia bloga to nie jest źle :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.