Strony

czwartek, 22 listopada 2012

Parówkowo serowe bułki

                                Takie połączenie bardzo lubimy. Parówka w cieście drożdżowym. Ale tm razem zrobiłam inną wersję, mniej pracochłonną a równie smaczną. Takie bułki świetnie smakują na kolację jeszcze ciepłe. Ale gdy zostaną na drugi dzień to wystarczy je podgrzać chwile w piekarniku i gotowe.


  • 1 kg cienkich parówek wieprzowych
  • 300 g twardej mozzarelli w bloku
  • papryka ostra w proszku
  • Ciasto :
  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/2 szk oleju
  • 2 szk wody ( letniej )
  • 1/2 szk mleka ( letniego )
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować wszystkie składniki na ciasto oraz dużą miskę. Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wymieszać. Drożdże powinny się rozpłynąć. Do tak przygotowanych drożdży wlać wodę, mleko, olej a także dodać mąkę i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta posypać je leciutko mąką i po przykryciu ściereczka zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić, wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować ciasto na około 1-1,5 cm placek. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na placek posypać 1/2 sera i ułożyć parówki w rzędach robić między rzędami odstępy. Całość oprószyć ostrą papryką i zawinąć roladę. Przygotować dwie blachy z wyposażenia kuchenki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Roladę kroić na plastry o grubości 1-2 cm i układać je na blaszce. Każdą bułkę posypać odłożonym serem i zostawić na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Jeśli ktoś nie lubi przypieczonego sera może czas pieczenia skrócić.

2 komentarze:

  1. uwielbiam:) gdy mam lenia to robię w cieście francuskim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę kiedyś zrobić właśnie w cieście francuskim :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.