Strony

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Krem z kalafiora i marchewki z kurkumą

                          Trochę zaniemogłam, bo dopadła mnie grypa i nie było mnie tu kilka dni. Czas nadrobić zaległości i serwuję dziś zupę krem z kalafiora, marchewki i kurkumy. Podana mocno gorąca rozgrzeje każdego zmarzlucha.


1 duża marchewka
1/2 dużego kalafiora
2 małe cebule
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
500 ml bulionu warzywnego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
Grzanki :
5 kromek chleba tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól do smaku
zioła włoskie do smaku
Dodatkowo :
jogurt naturalny typu greckiego

Na patelni roztopić masło z olejem.
Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
Chwilę smażyć następnie dodać przyprawy i smażyć grzanki aż uzyskają złoty kolor i będą chrupiące.
Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Cebulę i marchewkę obrać i opłukać.
Kalafiora podzielić na różyczki.
W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną na kawałki cebulę.
Chwilę smażyć a w międzyczasie pokroić marchewkę w plastry i po chwili dodać do cebuli i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając.
Po kilku minutach dodać kalafiora i dalej smażyć około 5 minut.
Dodać kurkumę i smażyć 3 minuty.
Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.