Strony

czwartek, 6 grudnia 2012

Kurczak na dwa sosy

                     Pałki z kurczaka marynowane w dwóch sosach : francuskim i musztardowo paprykowym. Soczyste i mięciutkie otoczone marynatą są smaczne. Podać je można z pieczywem albo ryżem i surówką.

  • 5 pałek z kurczaka
  • Marynata :
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu francuskiego
  • 3 łyżki sosu musztardowo paprykowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty granulowanego czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Pałki umyć, osuszyć i wrzucić do woreczka przeznaczonego do żywności. Do tego woreczka dodać wszystkie składniki marynaty. Woreczek zawiązać i przez chwilę obracać woreczkiem z zawartością do momentu aż marynata pokryje kurczaka. Tak przygotowany pakunek wstawić do lodówki na dwie godziny. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną lub masłem. Do naczynia przełożyć palki razem z wytworzonym sosem, zakryć pokrywą i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-45 minut. Pałki po upieczeniu można podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.