- 500 g żołądków z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 szk groszku z marchewką ( z puszki )
- 5 papryczek czerwonych nadziewanych serkiem
- 60 g suszonych pomidorów z oliwy
- 1/4 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
- 3/4 szk wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ostra papryka do smaku
- 4 - 5 łyżek oleju
Żołądki dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę po obraniu pokroić w
półplasterki, cukinię na cztery paski a następnie w plastry. Pomidory i
papryczki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i
podsmażyć, po czym dodać cebulę i cukinię i dalej smażyć do
zrumienienia. Gdy te składniki się podsmażą dodać pokrojone pomidory,
przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki oraz sos chili, wodę i
przyprawy. Dusić pod przykryciem do miękkości żołądków. Na koniec dodać
odcedzony groszek z marchewką i zagotować. Podczas duszenia zrobi się z
serka kremowy sos, więc nie będzie potrzeby go dodatkowo zagęszczać.
Podawać np. z makaronem.
Nie dość, że pyszne, to jeszcze pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdzięki Edytko :)
Usuń