wtorek, 4 grudnia 2012

Rolady gajowego

                                Przepis na rolady gajowego to przepis sprzed dwóch lat. Jest to kolejny przepis, który znajdzie się na moim blogu, bo jak pisałam będą tu nowe i te sprzed założenia bloga. Może nie umieszczę tu wszystkich jakie zgromadziłam, ale te warte polecenia. I to właśnie jeden z nich.


składniki :
    * 1 kg łopatki wieprzowej
    * Na farsz:
    * 300g pieczarek
    * 100g świeżej papryki
    * 1 cebula
    * 1 łyżki bułki tartej
    * 1 ząbek czosnku
    * sól
    * pieprz
    * 5 łyżek oliwy
    * mąka do obtoczenia rolad
    * oliwa do smażenia
    * wykałaczki
    * 1 liść laurowy
    * 1 ziele angielskie
    * maggi

Etapy przygotowania
Łopatkę umyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na rozbite płaty mięsa nakładać farsz, zwijać rolady i spiąć wykałaczkami. Każdą roladę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony.Na tłuszczu na którym smażyły się rolady podsmażyć dodatkowo 1 małą cebulę i przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły rolady.
Przełożyć rolady do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele i maggi i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą, zagotować.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.