- 400 g schabu bez kości
- 1 szk blanszowanych kurek ( użyłam rozmrożonych )
- 1/2 małej cebuli
- 150 g cukinii
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Na patelnie wlać 4 łyżki oleju, wrzucić rozmrożone kurki i podsmażyć.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kurek i dalej smażyć. Następnie dodać
startą na tarce cukinię, dodać sól i pieprz i chwile jeszcze smażyć. Na
koniec przygotowania farszu dodać bułkę tartą i wymieszać aby bułka
wchłonęła powstały sok. Schab po umyciu pokroić na trzy części w
następujący sposób : pierwsze nacięcie schabu powinno być do błony a
potem kroić schab do końca. Tak pociąć schab na trzy podwójne kotlety.
Każdy kawałek schabu oprószyć solą i rozłożone rozbić tłuczkiem do
mięsa. Na środek każdego płata mięsa nałożyć po porcji farszu i założyć
wystające boki składając je jeden na drugi. Jajka rozbełtać z solą i
pieprzem oraz mlekiem. Kotlety panierować w bułce tartej, potem w jajku i
ponownie w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Robiłam podobne mmm pyszotka :-)
OdpowiedzUsuńWiemy Ewciu co dobre :)
Usuńjejku! aż się zrobiłam dobra! takiego środka jeszcze nie robiłam! a tu wszystko co najlepsze:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńojojoj, z głodu literki można pomylić, hi, hi. Polecam wypróbować nadzienie, bo jest pyszne :)
Usuńpozdrawiam :)
głodna* :)
OdpowiedzUsuńhi, hi :)
Usuń