A to propozycja na prostą, soczystą i smaczną flądrę. W Wigilię taką flądrę z powodzeniem możemy podać na ciepło. Ale oczywiście jest to propozycja nawet na co dzień. Ryb nigdy dość.
6 tuszek flądry
1 szk zimnej przegotowanej wody
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
4 łyżki sosu teryiaki
4 łyżki sosu ostrygowego
1/2 łyżeczka soli
mąka do obtaczania
olej do smażenia
sposób przygotowania :
Tuszki flądry dokładnie umyć i usunąć ewentualne nieczystości.
Ułożyć je w pojemniku próżniowym ( jeśli nie mamy takiego wystarczy użyć miski i folii spożywczej ).
W rondelku umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać je.
Gotowym płynem zalać rybę, przykryć pokrywką i odessać powietrze.
Pojemnik z rybą wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Od czasu do czasu potrząsnąć pojemnikiem aby ryba na górze też pokryła się marynatą.
Po odpowiednim czasie wyjąc rybę z zalewy, odsączyć ją na ręczniku papierowym.
Na patelni mocno rozgrzać olej i kłaść obtoczone tuszki flądry.
Smażyć z obu stron po około 5 minut.
Podawać z pieczywem lub frytkami.
flondra to dobra ryba o delikatnym bialym miesku
OdpowiedzUsuń