Strony

czwartek, 17 stycznia 2013

Bułki jogurtowe na zakwasie

                             Kolejny wynik zabawy z zakwasem to pyszne jogurtowe bułki. Chrupiąca skórka, bułka jeszcze ciepła, masełko najlepiej domowe i czegóż chcieć więcej?

  • 700 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szk jogurtu typu greckiego
  • 250 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 4 łyżki oleju
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Połowę wody rozmieszać z zakwasem a połowę z jogurtem. Mąkę wsypać do miski, dodać sól oraz wlać wodę z zakwasem i wodę z jogurtem. Drewnianą łyżką wymieszać ciasto i wyrabiać około 2 minut. Miskę zakryć ściereczką i zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu wlać olej i ponownie wyrobić ciasto, oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na wysypany mąką blat i przerobić ciasto kilka razy a następnie rozklepać na blacie tworząc placek o grubości około 1,5 - 2 cm. Szklanką lub kubkiem wycinać krążki i układać na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną wstawić je do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i piec 30 -35 minut w zależności od piekarnika. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
  •  

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.