Strony

środa, 16 stycznia 2013

Maślankowe placuszki

                         Placuszki maślankowe to szybkie śniadanie na ciepło. Ale nie tylko, bo równie dobrze można zrobić je np. na deser. Podane z sosem wiśniowym i cukrem pudrem skuszą każdego, no może każdego.

  • Placuszki :
  • 1 szk maślanki ( naturalnej )
  • 1/2 szk mleka 3,2%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( użyłam domowego )
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • Sos wiśniowy :
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 4 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • Dodatkowo :
  • cukier puder
  • olej do smażenia
 PRZYGOTOWANIE:
Dżem wiśniowy umieścić najlepiej w słoiczku, wlać wodę i zakręcić zakrętkę. Energicznie potrząsając słoikiem wymieszać dżem z wodą. Do miski wbić jajka i dodać cukier brązowy i waniliowy i ubić najlepiej trzepaczką. Następnie dodać mleko i maślankę i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami na 4 razy i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być gęste i kremowe, bez grudek. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor z obu stron a po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec placuszki ułożyć na talerzu, polać sosem i obok posypać cukier puder. Placuszki spożywać na gorąco.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.