- Placuszki :
- 1 szk maślanki ( naturalnej )
- 1/2 szk mleka 3,2%
- 3 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego ( użyłam domowego )
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- Sos wiśniowy :
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 4 łyżki przegotowanej zimnej wody
- Dodatkowo :
- cukier puder
- olej do smażenia
Dżem wiśniowy umieścić najlepiej w słoiczku, wlać wodę i zakręcić
zakrętkę. Energicznie potrząsając słoikiem wymieszać dżem z wodą. Do
miski wbić jajka i dodać cukier brązowy i waniliowy i ubić najlepiej
trzepaczką. Następnie dodać mleko i maślankę i wymieszać. Mąkę wsypywać
porcjami na 4 razy i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być gęste i
kremowe, bez grudek. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje
ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor z obu stron a po usmażeniu
odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec placuszki ułożyć na talerzu,
polać sosem i obok posypać cukier puder. Placuszki spożywać na gorąco.
jejku.. ale one musiały byc smaczne
OdpowiedzUsuńByły smaczne i szybciutkie do zrobienia :)
Usuń