Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielne ciacho to może skusicie się na takie.
Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku.
Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
250 g masła
1/2 szk cukru trzcinowego jasnego
1/2 szk cukru białego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce :
2 jabłka
300 g czereśni
4 łodygi rabarbaru
1 szk borówek amerykańskich
Budyń :
1,2 l mleka
3 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
Dodatkowo :
1 kisiel cytrynowy
Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylepić dno blaszki i nakłuć widelcem, wstawić blachę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Resztę włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.,
Ugotować budyń i mieszać od czasu do czasu, ma być jeszcze ciepły.
Jabłka i rabarbar pokroić a czereśnie wydrążyć.
Na cieście rozsypać połowę kisielu wyłożyć jabłka, rabarbar, czereśnie i borówki i posypać resztą kisielu.
Zakryć owoce ciepłym budyniem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażarki.
Ciasto piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Można posypać cukrem pudrem.
CZY MOGĄ BYĆ OWOCE MROŻONE
OdpowiedzUsuńMrożone owoce mogą za bardzo puścić wodę więc nie polecałabym . Ale ewentualnie tylko borówki można dać.
Usuńciekawy przepis a czereśnie leża
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam upiec ciacho :)
UsuńNie udało się
OdpowiedzUsuńCiekawe jakim cudem, tego ciasta nie da się zepsuć. Dobrze by było podesłać fotkę co było nie tak.
UsuńRobiłam wyszedł zakalec z ciasta nie polecam
UsuńProszę wysłać zdjęcie tego zakalca. Jak widać u mnie go nie ma więc coś zrobione jest nie tak, trzeba trzymać się przepisu. I nawet nie wiem jak się zwracać Pan czy Pani.
UsuńSuper, ja to wszystkie owoce tam wsadzam jakie mam na zbyciu :) brzoskiwinie, porzeczki, borówki, hehe super, chyba z nudów zrobię jeszce raz 😂😂😂 ja do ciasta dodałam smalec i jest jeszc ebardziej kruche 😘😘
OdpowiedzUsuńDokładnie, można dodać różne owoce. A o smalcu wiem choć nie stosuję :)
Usuń