Strony

sobota, 16 czerwca 2018

Ciasto z budyniem i owocami

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielne ciacho to może skusicie się na takie.
Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku.


Cukier możecie kupić w Kuchnie Świata, gdzie znajdziecie super produkty.

Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
250 g masła
1/2 szk cukru białego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce :
2 jabłka
300 g czereśni
4 łodygi rabarbaru
1 szk borówek amerykańskich

Budyń :
1,2 l mleka
3 budynie waniliowe
3 łyżki cukru

Dodatkowo :
1 kisiel cytrynowy

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylepić dno blaszki i nakłuć widelcem, wstawić blachę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Resztę włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.,

Ugotować budyń i mieszać od czasu do czasu, ma być jeszcze ciepły.

Jabłka i rabarbar pokroić a czereśnie wydrążyć.

Na cieście rozsypać połowę kisielu wyłożyć jabłka, rabarbar, czereśnie i borówki i posypać resztą kisielu.
Zakryć owoce ciepłym budyniem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażarki.
Ciasto piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Można posypać cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mrożone owoce mogą za bardzo puścić wodę więc nie polecałabym . Ale ewentualnie tylko borówki można dać.

      Usuń
  2. ciekawy przepis a czereśnie leża

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ciekawe jakim cudem, tego ciasta nie da się zepsuć. Dobrze by było podesłać fotkę co było nie tak.

      Usuń
    2. Robiłam wyszedł zakalec z ciasta nie polecam

      Usuń
    3. Proszę wysłać zdjęcie tego zakalca. Jak widać u mnie go nie ma więc coś zrobione jest nie tak, trzeba trzymać się przepisu. I nawet nie wiem jak się zwracać Pan czy Pani.

      Usuń
  4. Super, ja to wszystkie owoce tam wsadzam jakie mam na zbyciu :) brzoskiwinie, porzeczki, borówki, hehe super, chyba z nudów zrobię jeszce raz 😂😂😂 ja do ciasta dodałam smalec i jest jeszc ebardziej kruche 😘😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można dodać różne owoce. A o smalcu wiem choć nie stosuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.