Strony

wtorek, 15 stycznia 2013

Pralinki czekoladowo - wiśniowe

                         A teraz coś na osłodę i poprawę humoru. Pralinki domowe. Fajna zabawa i duża możliwość kombinacji smakowych. Wszystko zależy od naszej inwencji. Tak więc koniec z kupowaniem często drogich pralinek, skoro można zrobić je samodzielnie. A do zabawy w robienie pralinek śmiało można zachęcić dzieci.

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 czubata łyżka galaretki wiśniowej
  • 1/3 szk gorącej przegotowanej wody
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
 PRZYGOTOWANIE:
Do zrobienia pralinek należy przygotować foremkę silikonową, pędzelek, miseczkę, dwa rondelki ( jeden mniejszy od drugiego ) Do większego rondelka wlać wodę i wstawić mniejszy garnek. Woda nie powinna dotykać mniejszego garnka. Włączyć gaz i do rondelka wrzucić kawałki czekolady po czym ją rozpuścić.

Płynną czekoladą smarować wgłębienia foremki silikonowej, najpierw jedną warstwę i wstawić foremkę do lodówki na kilka minut. Następnie znowu posmarować wgłębienia i ponownie wstawić do lodówki i tak aż uzyskamy trzy warstwy/

Do miseczki wlać przegotowaną i gorącą wodę. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać po czym wystudzić. Do zimnej ale półpłynnej galaretki dodać dżem wiśniowy i wymieszać składniki.

Galaretkę wstawić do lodówki do momentu aż trochę zgęstnieje. gdy galaretka ma tężejącą konsystencję wyjąć ją razem z foremką silikonową i napełnić prawie do pełna każde wgłębienie galaretką. Potem galaretkę zalać czekoladą i znowu wstawić foremkę do lodówki do całkowitego ścięcia się pralinek.

7 komentarzy:

  1. Jaka szkoda że nie mam takich foremek, bo już bym robiła pralinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie miałam, ale jak tylko je zobaczyłam to od razu kupiłam :)
      Teraz mogę je robić kiedy zechcę :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dorotko szkoda, ze nie mogę Cię poczęstować. Skosztuj choć wirtualnie :)

      Usuń
  3. http://dusia-gotuje.blogspot.com/ zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.