Strony

środa, 27 lutego 2013

Gryczany pasztet

                     Coraz częściej można znaleźć przepisy na pasztety z dodatkiem warzyw lub innych nietypowych składników. I taki właśnie jest ten pasztet z dodatkiem kaszy gryczanej. Pasztet jest smaczny więc śmiało możecie go wypróbować. A Ci co kaszy nie lubią nawet jej nie wyczują.

  • 2,5 szk ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1,5 szk ugotowanych suszonych grzybów ( u mnie mieszane )
  • 500 g świeżego surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 - 80 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • chili do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatkowo :
  • margaryna do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki
 PRZYGOTOWANIE:
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę a potem przestudzić. W maszynce z drobnym sitkiem zmielić boczek razem z grzybami i czosnkiem i wrzucić zmielone do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe oraz przyprawy i wyrobić masę. Foremkę keksową ale tę krótszą o wymiarach 11 x 26 cm ( mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę na pasztet wyłożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i z wierzchu posypać jeszcze bułką tartą. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić, schłodzić około 3 godzin w lodówce i dopiero wyjąć z foremki i kroić.

3 komentarze:

  1. świetny pomysł na pasztet ja ostatnio robiłam sojowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sojowego jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś też zrobić.

      Usuń
  2. Dziękuję i polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.