Strony

sobota, 6 kwietnia 2013

Pierogi serowo-pomarańczowe

                       Zawsze robiąc pierogi z serem na słodko robiłam takie zwykłe z samym serem. Ale postanowiłam coś tym razem zmienić i dodałam pomarańcze. I to był strzał w 10, bo pierogi wyszły bardzo ciekawe w smaku. A do tego jeszcze śmietanka i obiad bezmięsny super.

  • Nadzienie
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • Ciasto
  • 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • około 2/3 szk gorącej wody
  • Śmietana
  • 1 szk gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina żółtego i czerwonego barwnika spożywczego

  • czytaj dalej :
  •  
    Nadzienie :
    Twaróg wrzucić do miski i rozgnieść go. Nie musi być gładki, może mieć widoczne delikatne grudki. Pomarańczę umyć, obrać dokładnie nie zostawiając białych błonek i pokroić w drobniutką kostkę i wrzucić razem z powstałym sokiem do sera. Dodać cukier i żółtko oraz kaszę mannę i wymieszać nadzienie.

    Ciasto :
    Do miski wsypać mąkę oraz sól, po czym wlać olej i wodę i widelcem lekko połączyć ze sobą składniki. Następnie zawartość miski wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt kleiste podsypać mąką i ponownie wyrobić.

    Pierogi :
    Ciasto dzielić na kawałki a potem cienko wałkować i wykrawać kółka ( ja użyłam kółka o średnicy 10 cm ). Na każde kółko nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi uważając aby się dokładnie zlepiły, bo farsz ma luźną konsystencję. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. ( Moja metoda sprawdzania czy są ugotowane to wyjęcie pieroga na łyżce cedzakowej i dociśnięcie lekko palcem pieroga. Jeśli jest miękkie w dotyku oznacza to, że są gotowe ). Gotowe pierogi wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na natłuszczonej blaszce.

    Śmietana :
    Śmietanę przelać do miseczki dodać cukier i barwniki i dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści a barwniki połączą ze śmietaną.

    Pierogi nakładać na talerze i polać przygotowaną śmietaną.

4 komentarze:

  1. Ja dodawałam skórkę startą z pomarańczy,całej nigdy nie dodawałam,ale pomysł ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  2. pomarańcza? Wow.. nie pomyślałam, podoba mi się, baardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.