Strony

sobota, 11 maja 2013

Ciasto makowe z kremem

                           Ciasto makowe a do tego masa to świetne połączenie. Ciasto jest wilgotne i smaczne. Proste do przygotowania. Idealne do kawy i nie tylko.

  • Ciasto :
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • Krem :
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 125 g masła
  • Dodatkowo :
  • cukier puder
  •  czytaj więcej :
  •  
    Ciasto :
    Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić do białości. Następnie dodać mleko i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i dodać masę makową. Znowu wszystko wymieszać i wylać ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce a potem przekroić na dwa placki.

    Krem :
    Do garnka wlać zostawiając trochę do wymieszania mąk i zagotować. Do zostawionego mleka wsypać mąki i cukier i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i bardzo energicznie mieszając ugotować budyń. Potem należy go wystudzić. Masło o pokojowej temperaturze utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu i ucierać aby nie było grudek.

    Przełożenie :
    Na talerz lub paterę położyć jeden krążek ciasta. Na niego wyłożyć krem i rozsmarować go na placku a potem zakryć drugim i lekko docisnąć. Ewentualne wystające fragmenty kremu rozsmarować dookoła ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Po wyjęciu z lodówki posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie - szczególnie ten krem :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja akurat mam jeszcze opakowanie masy makowej :) Bardzo mi się to ciacho podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.