- Ciasto :
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 100 ml mleka 3,2%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g gotowej masy makowej z bakaliami
- Krem :
- 500 ml mleka 3,2%
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 125 g masła
- Dodatkowo :
- cukier puder
- czytaj więcej :
- Ciasto :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić do białości. Następnie dodać mleko i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i dodać masę makową. Znowu wszystko wymieszać i wylać ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce a potem przekroić na dwa placki.
Krem :
Do garnka wlać zostawiając trochę do wymieszania mąk i zagotować. Do zostawionego mleka wsypać mąki i cukier i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i bardzo energicznie mieszając ugotować budyń. Potem należy go wystudzić. Masło o pokojowej temperaturze utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu i ucierać aby nie było grudek.
Przełożenie :
Na talerz lub paterę położyć jeden krążek ciasta. Na niego wyłożyć krem i rozsmarować go na placku a potem zakryć drugim i lekko docisnąć. Ewentualne wystające fragmenty kremu rozsmarować dookoła ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Po wyjęciu z lodówki posypać cukrem pudrem.
sobota, 11 maja 2013
Ciasto makowe z kremem
Ciasto makowe a do tego masa to świetne połączenie. Ciasto jest wilgotne i smaczne. Proste do przygotowania. Idealne do kawy i nie tylko.
2 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie - szczególnie ten krem :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA ja akurat mam jeszcze opakowanie masy makowej :) Bardzo mi się to ciacho podoba :)
OdpowiedzUsuń