- 2 szk ugotowanego na sypko ryżu
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 40 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju
- czytaj więcej :
- Drożdże rozetrzeć z cukrem a potem wlać wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Potem wsypać mąkę i ryż i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić. Foremkę podłużną o wymiarach 14 x 23 cm wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, lekko wyrównać powierzchnię. Znowu zakryć tym razem blaszkę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.'
sobota, 11 maja 2013
Chleb pszenno ryżowy
I padło na kolejny składnik do wykorzystania go w pieczywie. Padło tym razem na ryż. Chleb jest wilgotny i jak to z domowym pieczywem bywa smaczny. A zapach pieczonego chleba roznoszący się po domu niezapomniany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.