sobota, 11 maja 2013

Chleb pszenno ryżowy

                           I padło na kolejny składnik do wykorzystania go w pieczywie. Padło tym razem na ryż. Chleb jest wilgotny i jak to z domowym pieczywem bywa smaczny. A zapach pieczonego chleba roznoszący się po domu niezapomniany.

  • 2 szk ugotowanego na sypko ryżu
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • czytaj więcej :
  •  
    Drożdże rozetrzeć z cukrem a potem wlać wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Potem wsypać mąkę i ryż i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Gdy wyrośnie ponownie wyrobić. Foremkę podłużną o wymiarach 14 x 23 cm wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto, lekko wyrównać powierzchnię. Znowu zakryć tym razem blaszkę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto na chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.