niedziela, 12 maja 2013

Jabłkowo cytrynowe babeczki

                          Nic dodać, nic ująć - po prostu babeczki. A babeczki są jabłkowo cytrynowe czyli zgrany duet.

  • 1 cytryna
  • 4 czubate łyżki jabłek prażonych
  • 3 białka z jajek kurzych
  • 3/4 szk mleka 3,2%
  • 125 g margaryny Kasia
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
czytaj więcej :
W rondelku stopić margarynę i przestudzić. Cytrynę umyć, dociskając do blatu zrolować i wycisnąć z niej sok. Do jednej miski wsypać mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia i wymieszać. Do drugiej wlać mleko, dodać białka ( użyłam rozmrożonych ), margarynę i sok i wymieszać. Teraz dodać jabłka prażone i znowu wymieszać a następnie wsypać suchą mieszankę i widelcem wymieszać masę. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami silikonowymi i napełnić je ciastem ( mi wyszło 18 porcji ). Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Ale pyszne połączenie ;) Będę musiała zrobić, bo zrobiłaś mi ogromnego smaka !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.