- 1 cytryna
- 4 czubate łyżki jabłek prażonych
- 3 białka z jajek kurzych
- 3/4 szk mleka 3,2%
- 125 g margaryny Kasia
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki cukru białego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
W rondelku stopić margarynę i przestudzić. Cytrynę umyć, dociskając do
blatu zrolować i wycisnąć z niej sok. Do jednej miski wsypać mąkę, oba
cukry i proszek do pieczenia i wymieszać. Do drugiej wlać mleko, dodać
białka ( użyłam rozmrożonych ), margarynę i sok i wymieszać. Teraz dodać
jabłka prażone i znowu wymieszać a następnie wsypać suchą mieszankę i
widelcem wymieszać masę. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami
silikonowymi i napełnić je ciastem ( mi wyszło 18 porcji ). Babeczki
piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu
babeczki wyjąć z foremek i po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ale pyszne połączenie ;) Będę musiała zrobić, bo zrobiłaś mi ogromnego smaka !
OdpowiedzUsuń