- 500 g mąki pszennej typ 500
- 125 g margaryny Kasia
- 5 łyżek cukru
- 1 szk mleka 3,2%
- 50 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- Kruszonka :
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 75 g margaryny Kasia
- 75 g cukru
czytaj więcej :
Do rondelka wlać mleko i podgrzać je. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki
i cukru i lekko wymieszać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę
roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, zrobić w mące dołek i dodać
żółtka, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko połączyć
drewnianą łyżką i dodać margarynę i ręcznie wyrobić ciasto. W misce
lekko je oprószyć mąką, zakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta połączyć rękoma składniki kruszonki i
wstawić ją do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je wyrobić i
rozwałkować na nie za cienki placek. Za pomocą foremki w kształcie
okręgu wycinać kółka ( u mnie wyszło 6 dużych kółek ). Układać je na
blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia
zostawiając odstępy. Kółka można posmarować rozmąconym w mleku żółtkiem.
Na kółka rozłożyć przygotowaną kruszonkę i zostawić bułki do
wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 175
stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu przestudzić i zajadać.
pycha:)
OdpowiedzUsuń