- 1,3 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- Marynata :
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
czytaj więcej :
Łopatkę umyć, osuszyć i włożyć do woreczka przeznaczonego do żywności (
ja użyła z podwójną struną ). W miseczce wymieszać wszystkie składniki
marynaty i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać marynatę do mięsa i
chwilę masować. Następnie obrać cebulę, umyć i pokroić w kostkę dowolnej
wielkości. Znowu chwilę pomasować, zamknąć woreczek i schować do
lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso razem z marynatą i cebulą
przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać końce i położyć na blachę do
mięs. Łopatkę piec 100 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu
wyjąć łopatkę z rękawa i zostawić aby odpoczęła a soki się zamknęły.
Potem wystudzić i wstawić do lodówki aby się ładnie związała i łatwo
kroiła. Następnie kroić w plastry i podawać zamiast sklepowych wędlin z
pieczywem.
pyszna musi być:) bardzo lubię takie mięska:)
OdpowiedzUsuńMMMM,bardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuń