- Biszkopt :
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szk cukru
- Masa jabłkowa :
- 2 słoiki jabłek prażonych ( po 680 g każdy )
- 1 galaretka wiśniowa
- Dodatkowo :
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- różowe perełki cukrowe
- kolorowa posypka do ciast
czytaj więcej :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem
waniliowym. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć. Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie
wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem
wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec w
piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć
go z formy i wystudzić. Całkowicie zimny przekroić na 4 krążki, ale ten
dolny ma być grubszy. Na patelnie wyłożyć jabłka ze słoików i podgrzać
je aż będą bardzo gorące. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę i
dokładnie wymieszać. Na paterze lub talerzu położyć grubszy krążek i
wyłożyć porcję gorącej jeszcze masy. Rozprowadzić ją po biszkopcie i
położyć kolejny krążek. I tak postępować aż do ostatniej warstwy, którą
mają być jabłka. Tort lekko przestudzić i wstawić do lodówki do ścięcia
na jakąś godzinę. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno i udekorować
nią tort. Na sam koniec posypać posypką i udekorować perełkami. Gotowy
tort ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Piękny ten tort:)
OdpowiedzUsuńtort jabłkowy? to dla mnie coś nowego ;) przepiękne warstwy i dekoracja.
OdpowiedzUsuńŚliczny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłu i wykonania:)
OdpowiedzUsuń