Strony

niedziela, 19 maja 2013

Ekspresowa konfitura truskawkowa

                           W zamrażarce zawieruszył mi się woreczek truskawek. A, że lekko przesiąknęły jej zapachem a wyrzucić szkoda przerobiłam je na ekspresową konfiturę. Wykorzystać ją można do ciast lub naleśników. I nic się nie zmarnuje.

  • 600 g mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru zelującego
  • sok z 1/2 cytryny
Zamrożone truskawki wrzucić na patelnie lub do rondla i dusić około 15 minut. Następnie dodać cukier i cukier żelujący i dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i zagotować. Gotową konfiturę przełożyć do słoiczka lub dwóch ( w zależności od pojemności, ja miałam 400 ml ) i szczelnie zakręcić zakrętką. Bez pasteryzacji można przechowywać taką konfiturę w lodówce i wykorzystać np. do naleśników lub racuchów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.