- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- Nadzienie :
- 3 łyżki posiekanej botwinki ( użyłam mrożonej )
- 5 balnszowanych różyczek brokuła
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- kilka szczypiorków
- 1/4 czerwonej papryki
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- ostra papryka do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- 1 łyżka masła
- Panierka :
- 1/3 szk bułki tartej
- 1,5 szk płatków kukrydzianych
- papryka ostra
- Dodatkowo :
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- 2 jajka
czytaj dalej :
Filety umyć, osuszyć i zrobić w środku nacięcie robiąc kieszeń. Paprykę
pokroić w kostkę a kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypior posiekać a
brokuła pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło, wrzucić
botwinkę i paprykę i podsmażyć. Następnie dodać resztę składników i
doprawić farsz do smaku. Gotowy farsz przestudzić a gdy ostygnie
napełnić nim filety. Jajka wybić do talerza i rozbełtać z solą. Bułkę
tartą wymieszać z papryką i lekko zmiksowanymi płatkami kukurydzianymi.
Na patelnie wlać olej ale ma być tyle aby filety prawie do połowy były
zakryte olejem i rozgrzać go. Przygotowane nadziane filety obtoczyć w
mące, potem zanurzyć w jajku i na koniec panierować w mieszance płatków i
bułki tartej. Filety smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor. Podawać
np. z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.