- Na klopsiki :
- 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki przyprawy gyros
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1/3 szk wody
- Sos :
- 1 średnia cebula
- 250 g pieczarek
- 200 ml śmietany 18% słodkiej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ostra papryka do smaku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- woda ( tyle aby zakryła klopsiki )
- kucharek w płynie do smaku
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
czytaj więcej :
Mięso umyć a cebulę obrać i także umyć. Zmielić razem w maszynce do
mięsa na drobnym sitku. Do zmielonego mięsa, wbić jajka, dodać resztę
składników wraz z przyprawami i wymieszać masę mięsną. Na patelni
rozgrzać trochę oleju. Z masy mięsnej formować małe klopsiki, kłaść na
rozgrzany tłuszcz i smażyć z każdej. Jeżeli się nie dosmażą w środku to
nie szkodzi, bo będą jeszcze gotowane. Usmażone klopsiki przełożyć do
garnka. Cebulę na sos obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić
i pokroić w plasterki. Na patelnię, na której smażyły się klopsy dodać
masło, jak się rozpuści to wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie wrzucić
pieczarki i dalej smażyć na złoto brązowy kolor. Podsmażone przełożyć
do garnka z klopsikami, zalać gorącą wodą ( ma być jej tyle aby zakryła
klopsiki ), dodać liść i ziele a także pozostałe przyprawy i gotować 5
minut. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić sos po czym zagotować. Gotowe
klopsiki podawać np. z makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.