- 8 kotletów ze schabu bez kości
- Marynata :
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- papryka ostra do smaku
- Panierka ;
- 50 g talarków serowych
- 1/3 szk bułki tartej
- 1 szk płatków kukurydzianych
- Dodatkowo :
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
czytaj więcej :
Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa a potem oprószyć
delikatnie solą. Do miski wbić jajka, dodać jogurt, mąkę i przyprawy i
wymieszać gładkie dość geste ciasto. Każdy kotlet obtoczyć w mące i
układać w marynacie. Kilka razy obracać aby dokładnie były pokryte
marynatą. Miskę z kotletami zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
na około godzinę. Teraz przygotować panierkę czyli do miski wsypać bułkę
tartą, płatki zmiksować i wsypać do bułki a następnie zmiksować talarki
serowe i także wsypać do miski i wymieszać. Gotową panierkę przesypać
na talerz aby kotlety swobodnie można było panierować. Na rozgrzaną
patelnię wlać olej. Po upływie żądanego czasu wyjąć kotlety z lodówki,
oblepione marynatą panierować w panierce i smażyć na złoty kolor z obu
stron. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.