Strony

środa, 1 maja 2013

Pomarańczowa drożdżówka

                             Nie ma to jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. A do tego kubek ciepłego mleka ( dla lubiących oczywiście ) lub herbaty. Taką drożdżówkę można z powodzeniem zjeść na śniadanie. Wiem, że niektórzy mają problem z ciastem drożdżowym, ale naprawdę nie ma się czego bać i warto próbować upiec swoje domowe pyszne ciasto.

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szk kandyzowanej skórki pomarańczowej ( użyłam domowej )
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • Kruszonka :
  • 150 g maki pszennej typ 500
  • 75 g masła
  • 75 g cukru

 czytaj więcej :
Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Lekko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Masło w drugim rondelku stopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i skórkę pomarańczową i przemieszać. Następnie wbić jajka, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Następnie wlać masło i wrobić je w ciasto. Ciasto zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Czekając na ciasto składniki kruszonki za pomocą dłoni połączyć i wstawić kruszonkę do lodówki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić. Podłużna foremkę o wymiarach 14 x 32 mierząc od góry wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Kruszonkę wyjąć z lodówki i rozłożyć ja na cieście. Znowu ciasto zakryć ściereczką i zostawić je do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni i piec drożdżówkę 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu drożdżówkę wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, musiała cudownie pachnieć :)
    Ja do drożdżówki mleko jak najbardziej, ale koniecznie takie prosto z lodówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, zapach był niesamowity. Ja nie lubię mleka więc z herbatką.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.