- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szk kandyzowanej skórki pomarańczowej ( użyłam domowej )
- 6 łyżek cukru
- 150 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- 1 jajko
- Kruszonka :
- 150 g maki pszennej typ 500
- 75 g masła
- 75 g cukru
czytaj więcej :
Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Lekko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Masło w drugim rondelku stopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i skórkę pomarańczową i przemieszać. Następnie wbić jajka, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Następnie wlać masło i wrobić je w ciasto. Ciasto zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Czekając na ciasto składniki kruszonki za pomocą dłoni połączyć i wstawić kruszonkę do lodówki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić. Podłużna foremkę o wymiarach 14 x 32 mierząc od góry wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Kruszonkę wyjąć z lodówki i rozłożyć ja na cieście. Znowu ciasto zakryć ściereczką i zostawić je do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni i piec drożdżówkę 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu drożdżówkę wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Wygląda wspaniale, musiała cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńJa do drożdżówki mleko jak najbardziej, ale koniecznie takie prosto z lodówki ;)
O tak, zapach był niesamowity. Ja nie lubię mleka więc z herbatką.
OdpowiedzUsuń