- 1 kg schabu bez kości
- Do oprószenia kotletów :
- sól himalajska
- czerwona czubryca ostra
- pieprz czarny
- Dodatkowo :
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 6 jajek
- 50 ml mleka
- sól
Na talerz wsypać bułkę do panierowania. Do miski wbić jajka, dodać mleko
i posilić a potem za pomocą trzepaczki rozbełtać jajka. Schab umyć i
osuszyć. Pokroić na nie za cienkie kotlety i każdy rozbić tłuczkiem do
mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i posypać czubrycą a
następnie wmasować przyprawy w mięso. Tak przygotowane kotlety odstawić
na około 20 minut. Po tym czasie na gorącą patelnię wlać olej i rozgrzać
go. Kotlety panierować najpierw w bułce, potem zanurzyć w jajku i znowu
w bułce. Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń