Strony

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą

                             I kolejna propozycja domowych bułek. Zawsze i wszędzie domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma to tamto. Domowe i już.

  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 75 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 7 cienkich parówek wieprzowych ( wędzonych )
  • 300 g mozzarelli w bloku
  • 5 łyżek oleju
czytaj więcej :
Drożdże dokładnie rozmieszać z cukrem do płynnej konsystencji. Następnie wlać mleko, wodę i olej i wymieszać aż drożdże połączą się z płynem. Parówki pokroić w plasterki a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do płynnych składników wsypać mąkę, dodać sól oraz cebulkę i parówki a także ser i pomagając sobie drewnianą łyżką wymieszać składniki. Potem już dłońmi wyrobić przez chwilę ciasto a następnie oprószyć je lekko mąką. Przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto w spokoju aby podwoiło swoją objętość. Przygotować blachy najlepiej z wyposażenia piekarnika i zakryć je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, ale tylko chwilkę i dzielić ciasto na kawałki a następnie formować bułki i układać je na blasze. Bułki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Bułki najlepiej smakują z samym masłem i ze względu na mozzarellę jeszcze ciepłe.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.