- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 150 ml letniego mleka
- 150 ml letniej wody
- 75 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 szk prażonej cebulki
- 7 cienkich parówek wieprzowych ( wędzonych )
- 300 g mozzarelli w bloku
- 5 łyżek oleju
Drożdże dokładnie rozmieszać z cukrem do płynnej konsystencji. Następnie
wlać mleko, wodę i olej i wymieszać aż drożdże połączą się z płynem.
Parówki pokroić w plasterki a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Do płynnych składników wsypać mąkę, dodać sól oraz cebulkę i
parówki a także ser i pomagając sobie drewnianą łyżką wymieszać
składniki. Potem już dłońmi wyrobić przez chwilę ciasto a następnie
oprószyć je lekko mąką. Przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto w
spokoju aby podwoiło swoją objętość. Przygotować blachy najlepiej z
wyposażenia piekarnika i zakryć je papierem do pieczenia. Wyrośnięte
ciasto ponownie wyrobić, ale tylko chwilkę i dzielić ciasto na kawałki a
następnie formować bułki i układać je na blasze. Bułki zostawić do
wyrośnięcia a gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
przez 25 minut. Bułki najlepiej smakują z samym masłem i ze względu na
mozzarellę jeszcze ciepłe.
Ewa, do takich bułeczek to nawet masła nie potrzeba.Świetne.
OdpowiedzUsuńMasz rację Alinko :)
Usuńświetny pomysł:) pycha:)
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze jest pycha, prawda ?
Usuń