- 6 jajek ( rozmiar M)
- 125 g margaryny Kasia
- 1/2 szk cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- 1/4 szk mleka
- 1/4 szk białej oranżady
- 120 g rodzynek
- Dodatkowo :
- cukier puder
Margarynę stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do
miski wbić jajka i ubić je z obydwoma cukrami aż cukier się rozpuści.
Następnie wlać oranżadę i mleko a następnie chłodną margarynę i wszystko
wymieszać. Potem dodawać mąkę, ale jedną łyżkę zostawić. Wsypać do niej
rodzynki i wymieszać. ( rodzynki można wcześniej namoczyć i dopiero po
odsączeniu obtoczyć w mace, ale ja lubię takie ) Dodać rodzynki i
wymieszać ciasto, które potem przelać do wysmarowanej margaryną i
wysypanej bułką tartą tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto
piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut do suchego
patyczka. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić na kratce.
Przełożyć babkę na talerz wzorkiem do góry i przykładając foremkę w
kształcie króliczka ( lub innej, ale ja użyłam króliczka aby było ze
świątecznym akcentem ) posypać cukrem pudrem.
pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj sie, szkoda że można tylko wirtualnie :)
Usuń