- 1,5 kg świeżego boczku ( z kością lub bez )
- 2 duże cebule
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go według naszych upodobań smakowych solą
i pieprzem i zostawić na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie
posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę
cebuli wysypać na dno naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek.
Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie
przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5
godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i
wystudzić boczek a potem dodatkowo schłodzić w lodówce aby się go
lepiej kroiło.
Super zrobiony boczuś, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Polecam i również pozdrawiam :)
Usuńidealny na chłodne dni mmm już się rozmarzyłam ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Oj tak, na zimne dni jak znalazł.
Usuńwygląda pysznie, oblizuje się jak przystało na mięsożerce:)
OdpowiedzUsuńHi, hi, tylko Justynko monitora sobie nie pobrudź :)
Usuń