- 250 g mąki graham typ 1850
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 1 szk aktywnego zakwasu żytniego
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szk letniej wody
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1/2 szk mieszanki sałatkowej ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki pinii )
Przygotować miskę. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać zakwas i wodę oraz
olej i wymieszać. Wsypać do płynnych składników obie mąki, sól i ziarna i
chwilę wyrabiać ciasto łyżka drewnianą. Potem ciasto wyjąć na blat lub
stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć
mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem ponownie je wyrobić i przełożyć
do większej formy podłużnej, zrobić dowolne wzorki ( u mnie widelcem ) i
posypać delikatnie ziarnami. Blaszkę z ciastem zakryć ściereczką i
zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piec 50 minut w temperaturze
180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Chleb na zakwasie spożywać dopiero jak będzie zimny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.