- 7 cienkich parówek wieprzowych ( podwędzanych )
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 duża marchewka
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- 500 ml bulionu ( u mnie rosół )
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem
- 1 płaska łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
Przygotować warzywa, czyli obrać i umyć. Cebulę, paprykę i cukinię
pokroić na kawałki a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Parówki
po zdjęciu z nich folii pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić
parówki i podsmażyć a potem dodać cebulę i dalej smażyć. Następnie dodać
pozostałe warzywa i smażyć od czasu do czasu mieszając 2 minuty. Do
garnka wlać bulion i dodać przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem 10
minut a potem dodać koncentrat i dokładnie wymieszać a potem doprowadzić
do wrzenia. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią powstały sos.
Gotowe alla leczo podawać na gorąco z pieczywem, ja podałam z domowych
chlebem.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :) Polecam też moje leczo - http://leczo.net.pl/
OdpowiedzUsuńJa lubię różne kombinacje lecza, chętnie zajrzę do Twojego :)
Usuń