- 400 g mąki pszennej typ 500
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 350 ml letniej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 50 g słonecznika
- 1 czubata łyżka papryki w płatkach
- Posypka :
- mak
- słonecznik
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Drożdże powinny zrobić się
płynne, następnie wlać wodę i olej i wymieszać płyn. Potem wsypać mąkę,
sól oraz paprykę i słonecznik i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć
ściereczka i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość
ponownie je wyrobić. Foremkę keksowa wysmarować olejem i wysypać mąką.
Przygotowane ciasto ułożyć w foremce i wilgotnymi dłońmi wyrównać
powierzchnię. Wierzch ciasta posypać robiąc ukośne paski słonecznikiem i
makiem. Formę z ciastem zakryć ściereczką i znowu zostawić ciasto do
wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika
nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Upieczony bochenek wyjąć z formy i
wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami, ale jak to zwykle
bywa domowe pieczywo najlepiej smakuje z masłem.
od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. lecz sama je piekę :) z Twojego przepisu na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuń