- 2 jajka
- 1/2 szk mleka 3,2%
- 3/4 szk maślanki naturalnej
- 3/4 szk oranżady białej
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- 2 szczypty soli
- 3 łyżki oleju
- Dodatkowo :
- domowy dżem czereśniowy
- cukier puder
Do miski wbić jajka, dodać płynne składniki i wymieszać najlepiej
trzepaczką. Następnie dodać sól i mąkę i ponownie wszystko dokładnie
wymieszać na jednolite i gładkie bez grudek ciasto. Rozgrzać patelnie do
naleśników, nalewać na patelnię porcje ciasta rozprowadzając je po
powierzchni patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone
naleśniki smarować dowolnie dżemem na który przepis znajdziecie tutaj i zwijać np. jak te w rożki. Zwinięte
naleśniki układać na talerze i oprószyć cukrem pudrem.
czereśniowy dżem to dla mnie nowość! chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJest smaczny, polecam :)
Usuń