- Nadzienie :
- 300 g półtłustego twarogu
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )
- cukier do smaku
- Ciasto :
- 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- Sos :
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 jogurt brzoskwiniowo pomarańczowy ( 150 g )
- cukier do smaku
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Nadzienie :
Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać kaszę mannę, pokrojone brzoskwinie oraz cukier do smaku i wymieszać nadzienie.
Ciasto :
Składniki ciasta połączyć ze sobą np. w misce, potem wyłożyć je na blat i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde.
Pierogi :
Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia na krążki i zlepiać pierogi. Następnie kłaść pierogi na ściereczce, ale nie powinny się dotykać. Zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju, ponownie zagotować wodę i kłaść na wrzątek przygotowane pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotować kilka minut do miękkości ciasta. Gotowe pierogi wykładać na talerze. Składniki sosu wymieszać i polać nim pierogi.
Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać kaszę mannę, pokrojone brzoskwinie oraz cukier do smaku i wymieszać nadzienie.
Ciasto :
Składniki ciasta połączyć ze sobą np. w misce, potem wyłożyć je na blat i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde.
Pierogi :
Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia na krążki i zlepiać pierogi. Następnie kłaść pierogi na ściereczce, ale nie powinny się dotykać. Zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju, ponownie zagotować wodę i kłaść na wrzątek przygotowane pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotować kilka minut do miękkości ciasta. Gotowe pierogi wykładać na talerze. Składniki sosu wymieszać i polać nim pierogi.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuń