Strony

sobota, 20 lipca 2013

Pierogi serowo - brzoskwiniowe

  • Nadzienie :
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )
  • cukier do smaku
  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Sos :
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jogurt brzoskwiniowo pomarańczowy ( 150 g )
  • cukier do smaku
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
czytaj dalej :
Nadzienie :
Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać kaszę mannę, pokrojone brzoskwinie oraz cukier do smaku i wymieszać nadzienie.

Ciasto :
Składniki ciasta połączyć ze sobą np. w misce, potem wyłożyć je na blat i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde.

Pierogi :
Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia na krążki i zlepiać pierogi. Następnie kłaść pierogi na ściereczce, ale nie powinny się dotykać. Zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju, ponownie zagotować wodę i kłaść na wrzątek przygotowane pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotować kilka minut do miękkości ciasta. Gotowe pierogi wykładać na talerze. Składniki sosu wymieszać i polać nim pierogi.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.