- Nadzienie :
- 1,5 szk kurek blanszowanych
- 1 cebula
- 3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )
- 1 czubata łyżka kaparów
- 1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- Ciasto :
- 750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 375 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie :
Mieszankę rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki posiekać, pomidory pokroić w kostkę, kapary odsączyć z zalewy. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki nadzienia ( oprócz bułki tartej ) i podsmażyć. Doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć do miękkości warzyw. gdy farsz jest gotowy wsypać bułkę tartą i wymieszać farsz ( bułka wchłonie wszystkie soki farszu ). Farsz zostawić do przestudzenia i zabrać się za ciasto.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać gorącą wodę. Lekko przemieszać składniki i połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć zawartość miski na czysty blat lub stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Pierogi :
Ciasto dzielić na kawałki, część do wałkowania kłaść na blacie a pozostałą część zakryć ściereczką. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia. Dokładnie zlepiać pierogi aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi układać na ściereczce, zakrywać drugą. Gotowe pierogi gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi można podać okraszone lub same z surówką.
Mieszankę rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki posiekać, pomidory pokroić w kostkę, kapary odsączyć z zalewy. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki nadzienia ( oprócz bułki tartej ) i podsmażyć. Doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć do miękkości warzyw. gdy farsz jest gotowy wsypać bułkę tartą i wymieszać farsz ( bułka wchłonie wszystkie soki farszu ). Farsz zostawić do przestudzenia i zabrać się za ciasto.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać gorącą wodę. Lekko przemieszać składniki i połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć zawartość miski na czysty blat lub stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Pierogi :
Ciasto dzielić na kawałki, część do wałkowania kłaść na blacie a pozostałą część zakryć ściereczką. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia. Dokładnie zlepiać pierogi aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi układać na ściereczce, zakrywać drugą. Gotowe pierogi gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi można podać okraszone lub same z surówką.
smaczny pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuń