Strony

czwartek, 25 lipca 2013

Pyszna wiejska pizza

  • Ciasto :
  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szk mleka
  • 3/4 szk wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • Sos :
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami
  • 4 łyżki wody
  • 2 szczypty soli
  • Farsz :
  • 4 cienkie wiejskie kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g żółtego sera
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka płatków papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka bazyliiczytaj dalej :

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Oprószyć je w misce, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość znowu wyrobić i rozłożyć na blasze z wyposażenia kuchenki wysmarowanej olejem. Składniki sosu wymieszać i posmarować nim ciasto. Pokrojone dowolnie ale nie za grubo składniki farszu wrzucić do miski, dodać starty ser i przyprawy i wymieszać farsz a potem rozłożyć do na cieście. Tak przygotowaną pizzę zostawić do lekkiego podrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec 30 minut. Podawać gorącą, można polać ketchupem.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.