poniedziałek, 22 lipca 2013

Ryżotto Ewy

                              Niedawno z braku pomysłu na obiad wpadłam na taką jednogarnkową wersję dania z ryżem. Teraz robię różne wariacje, co oczywiście zadowala moich chłopaków. A i mnie samej takie dania smakują, więc już kilka propozycji jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta.

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 spora cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone )
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1,5 szk dowolnego ryżu
  • 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół )
  • 1/3 szk posiekanego koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 szk konserwowej marchewki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 szczypty cukru
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • chili do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
    czytaj dalej :

  • Mięso umyć i dowolnie pokroić na kawałki ale nie za duże. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paseczki. Garnek lub patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso i podsmażyć. Potem dodać cebulę i seler i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie wsypać ryż i smażyć około 1-2 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać jedną szklankę bulionu i dusić od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy, i dusić aż ryż pochłonie bulion. Podlać znowu szklanką bulionu i znowu dusić aż bulion wchłonie się w ryż. Następnie znowu wlać jedną szklankę bulionu, dodać kurki i paprykę i dalej dusić. Wlać ostatnią porcję bulionu, dodać posiekany koper oraz odsączone z zalewy : fasolkę, kukurydzę, groszek i marchew i wymieszać. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości ryżu i prawie całkowitego wchłonięcia się bulionu. W razie konieczności jeszcze doprawić i zakryć pokrywką i danie zostawić na 15 minut. Gotowe ryżotto nakładać na talerze lub jak ktoś woli do miseczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.