- 2 jajka ( wiejskie )
- 5 łyżek serka śmietankowego ( w wiaderku )
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500
- 1/4 szk mleka 3,2%
- 2 łyżki drobnego brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Jajka wybić do miski, dodać ser i dokładnie wymieszać. Dodać cukier i
dalej mieszać. Następnie dodawać po jednej łyżce mąki i proszek do
pieczenia i wyrobić ciasto. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć je
z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, nalewać łyżką porcje ciasta i
smażyć złoto brązowe placuszki z obu stron. Należy uważać, bo placuszki
mogą szybko się przypalać. Po usmażeniu odsączyć je na ręczniku
papierowym a potem ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
świetne, zrobiłam sobie ostatnio takie na śniadanie, pyszne są:)
OdpowiedzUsuń